Analýza ekvivalentní šířky diagonální vzpěry ztužující stěny s otvorem - Šimek, Ondřej; Zich, Miloš (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
Předmětem článku je porovnání chování prefabrikovaných ztužujících železobetonových výplňových stěn s otvorem pro různé typy vyztužení. Jedná se o stěny, které mohou zajišťovat tuhost konstrukce skeletového typu proti vodorovnému zatížení. Zkoumané stěny s otvorem představují případy, jak může být stěna vyztužena před dodatečným provedením otvoru. Je zde studován vliv tzv. „spící výztuže“. To je výztuž, která začne působit až po dodatečném provedení otvoru. Na základě již publikovaných výsledků experimentu a jeho následné ověření numerickými modely je provedena parametrická studie, v rámci které je studován vliv velikosti otvoru v těchto ztužujících stěnách na jejich únosnost a tuhost. V poslední řadě je provedeno srovnání získaných výsledků s dostupnou literaturou.

The subject of the article is a comparison of behavior of a precast reinforced concrete infill shear walls with an opening with different types of reinforcement. These are the walls that can ensure stiffness of the frame structure against horizontal load. Studied walls with an opening represent cases of how the wall can be reinforced prior to the implementation of an additional opening. The influence of the so called “sleeping reinforcement” is studied. This is a reinforcement that would take effect only after the additional opening has been made. Based on the already published results of the experiment and subsequent verification with numerical models, a parametric study is performed, where the influence of an opening size in these infill shear walls is studied on their load - bearing capacity and stiffness. Lastly, a comparison of the obtained results with available literature is made.
Analysis of the Equivalent Diagonal Strut Width of Infill Shear Wall with an Opening
Keywords: ztužující výplňová stěna; vyztužení; konstrukční zásady; prefabrikát; otvor; infill shear wall; reinforcement; detailing of reinforcement; precast element; opening