Redukce tvorby výkvětů v geopolymerních systémech - Suchý, Rostislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Kationty alkalických kovů jsou ve struktuře alkalicky aktivovaných materiálů slabě vázány. Tento fakt zapříčiňuje tendenci tvorby nežádoucích výkvětů ve vlhkém prostředí. V této práci byl sledován účinek přísady na bázi fluoridů, která významně redukuje výkvětotvornost. Mechanismus působení vybraného aditiva v modifikovaném pojivu byl zjištěn pomocí XRD, SEM EDX a ICP-OES analýz. Rovněž byl sledován vliv množství přidaných fluoridů na mechanické vlastnosti výsledného produktu.

Alkali metal cations are weakly bound in the structure of alkali activated materials. This fact causes the formation of undesirable efflorescence in humid environment. In this work, the effect of fluoride additives, which significantly reduce the efflorescence, was investigated. The chemical mechanism of selected additive in the modified binder was studied based on XRD, SEM EDX and ICP OES analysis. Also the effect of the added fluorides on the mechanical properties of the final product was monitored.
Reduction of efflorescence in the geopolymer systems
Keywords: alkalická aktivace; geopolymer; výkvět; vysokopecní struska; alkali activation; geopolymer; efflorescence; blast furnace slag