Studium membránových vlastností liposomálních systémů pomocí fluorescenční spektroskopie - Zbořilová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Předložená diplomová práce se zabývá přípravou, charakterizací a studiem membránových vlastností liposomálních systémů, které byly složeny z neutrálního fosfatidylcholinu (DPPC), cholesterolu, záporně nabitého fosfatidylglycerolu (DPPG), polyethylenglykolu navázaného na fosfatidylethanolamin (PEG5000–PE) a polykationtu N,N,N-trimethylchitosanu (TMC). Byl zkoumán vliv jednotlivých komponent a jejich koncentrací na střední velikost částic, zeta potenciál a změny chování vnější i vnitřní části dvojvrstvy. K tomu byly využity metody dynamického a elektroforetického rozptylu světla a fluorescenční spektroskopie s aplikací sond laurdan a DPH. Na základě výše zmíněných parametrů byly do výsledného komplexu vybrány ty koncentrace složek, které nejvhodněji ovlivňují vlastnosti liposomů z hlediska zamýšlené aplikace. Podařilo se připravit liposomální komplex stealth liposom–N,N,N-trimethylchitosan, který by díky optimalizovanému složení mohl mít vhodné atributy jako nosičový systém pro inhalační podávání biologicky aktivních látek.

The presented diploma thesis is focused on the preparation, characterization and study of membrane properties of liposomal systems which were composed of the neutral phosphatidylcholine (DPPC), cholesterol, negatively charged phosphatidylglycerol (DPPG), polyethylenglycol bounded to phosphatidylethanolamine (PEG5000–PE) and polycation N,N,N-trimethylchitosan (TMC). The influence of individual components and their concentrations on the average particle size, zeta potential and changes in the outer and inner part of the bilayer was investigated. In this matter, methods of dynamic and electrophoretic light scattering and fluorescence spectroscopy with the application of laurdan and DPH probes were used. Based on the above-mentioned parameters, concentrations of components that most suitably influence properties of liposomes in terms of the intended application were selected for the definite complex. It was managed to prepare a liposomal complex stealth liposome–N,N,N-trimethylchitosan, which, due to the optimized composition, could have suitable attributes as a drug delivery system for inhalation administration of biologically active substances.
Study of membrane properties of liposomal systems using fluorescence spectroscopy
Keywords: dipalmitoylfosfatidylcholin (DPPC); dipalmitoylfosfatidylglycerol (DPPG); stealth liposom; polyethylenglykol (PEG); N; N; N-trimethylchitosan (TMC); teplota mezifázového přechodu; laurdan; DPH; anizotropie fluorescence; dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC); dipalmitoylphosphatidylglycerol (DPPG); stealth liposome; polyethylenglycol (PEG); N; N; N-trimethylchitosan (TMC); phase transition temperature; laurdan; DPH; fluorescence anisotropy