Konstrukce pískovacích zařízení pro drážní vozidla - Balounová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením přehledu pískovacích zařízení, které jsou dostupné na trhu z hlediska jejich konstrukce. Pískovací zařízení se používají v kolejové dopravě pro zvýšení adheze při brzdění nebo rozjezdu ve špatném počasí. Práce obsahuje závěry testování vlivu konstrukce na kvalitu pískování, přehled společností, vyrábějící pískovače a jejich produkty, a vymezení trendů budoucího vývoje.

The bachelor thesis deals with creating an overview of sanding systems, which are available on the marketplace in terms of their construction. Sanding devices are used in rail transport to incerase the adhesion during braking and moving off in bad weather condition. The thesis inculdes findings of testing influences of construction on the quality of sanding, list of companies producing sanders and their products and defining the future development trends.
Design of rail vehicle sanding systems
Keywords: Písek; pískovací systém; pískovací zařízení; pískování; pískovač; kolejové vozidlo; řídící vůz; lokomotiva; tramvaj; Sand; sanding system; sanding device; sanding; sander; rail vehicles; multiple unit; locomotive; tram