Analýza nastavení formátu JPEG 2000 - Mitaš, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Tato práce se zabývá analýzou nastavení formátu JPEG 2000. Cílem je vyšetřit vhodné hodnoty nastavení pro různorodá obrazová data vzhledem ke kompresnímu výkonu, časové a paměťové náročnosti za užití knihoven Kakadu a OpenJPEG. Za tímto účelem byl navržen a implementován testovací nástroj v jazyce Python. Výsledky této práce umožňují používat formát JPEG 2000 efektivněji a s hlubším pochopením jednotlivých nastavení.

This thesis analyses settings of JPEG 2000 format. The aim is to find appropriate values for each setting. Main criteria are compression performance, elapsed time and used memory. There are two libraries used that are implementing JPEG 2000 format: Kakadu and OpenJPEG. Testing was secured by framework implemented in Python. Results of this thesis enable users to use JPEG 2000 more effectively and with deeper understanding of inner workings.
Analysis of JPEG 2000 Settings
Keywords: JPEG 2000; JPEG; Kakadu; OpenJPEG; komprese obrazových dat; ztrátová komprese; bezeztrátová komprese; JPEG 2000; JPEG; Kakadu; OpenJPEG; image compression; lossy compression; lossless compression