Analýza vlivu směrové distribuce kolagenních vláken ve stěně tepny na její mechanické vlastnosti - Fischer, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem této závěrečné práce je provedení rešerše literatury se zaměřením na směrovou distribuci kolagenních vláken. Tato znalost je důležitá při výpočtovém modelování stěny tepny. Porovnání vhodnosti různých modelů je provedeno pomocí fitování (blíže popsáno v práci) různých typů pravděpodobnostních rozdělení. Vyhodnocení dopadů různých distribucí vláken na mechanické vlastnosti stěny tepny a vyhodnocení dopadu anizotropie stěny vybrané tepny na její napjatost jsou provedena pomocí MKP. MKP analýza byla provedena na třech typech zatížení – zatížení jednoosým tahem, zatížení ekvibiaxiálním tahem a zatěžování tepny vnitřním tlakem. Výstupem této práce je zhodnocení výsledků pro různé typy uspořádání vláken ve stěně tepny.

The aim of this thesis is to analyse literature with focusing on literature about directional distribution of collagen fibres. This knowledge is very important for computational modelling and FEM analysis of arterial wall. Comparison of suitability of different models of directional distribution of collagen fibres is made by fitting of different types of probability density functions. Impact assessment of different collagen fibres distribution on mechanical properties of the arterial wall and impact assessment of wall anisotropy is solved with finite element method. FEM analysis is done on three loading types – uniaxial tension, equibiaxial tension and inflation of artery by internal pressure. Output of this thesis is evaluation of results for various types of collagen fibres arrangement in arterial wall.
Analysis of impact of direction distribution of collagen fibres in arterial wall on its mechanical properties
Keywords: Kolagenní vlákna; směrová distribuce; metoda konečných prvků; von Misesovo rozdělení; deformačně napěťová analýza; stěna tepny; anizotropní hyperelasticita; Collagen fibres; directional distribution; finite element method; von Mises distribution; stress-strain analysis; arterial wall; anisotropic hyperelasticity