Měření rychlosti vozidel s použitím radaru - Novák, Adrián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
V bakalárskej práci je popísané vytvorenie desktopovej aplikácie, ktorá spracováva radarové dáta, z nich vhodným spôsobom detekuje zachytené vozidlá a určuje ich rýchlosť a smer pohybu. Jadro aplikácie využíva Fourierovú transformáciu na prevod radarových dát z časovej do frekvenčnej domény. Toto frekvenčné spektrum je využité na získavanie potrebných informácií pre výpočty rýchlostí vozidiel s následnou korekciou výpočtu o kosínusový faktor. Výsledkom tejto práce je desktopová aplikácia, ktorá umožňuje z radarových dát získať informácie o detekovanom vozidle a následne určiť jeho rýchlosť.

This thesis focuses on the process of creating a desktop application that processes radar data, from which it detects vehicles, their speed, and direction in an appropriate manner.The core of the application uses a Fourier transformation to transform radar data from time to a frequency domain. This frequency spectrum is used to get the important informationfor the calculation of vehicle speed, followed by a correction of the calculation by the cosine factor. The result of this thesis is a desktop application, which allows its user to obtain information from radar data about the detected vehicle and subsequently, to determine its speed.
Speed Measuring of Vehicles Using Radar
Keywords: radar; kontinuálna vlna; Dopplerov jav; meranie rýchlosti; rýchlosť vozidiel; spracovanie signálu; detekcia uhla; korekcia uhla; radar; continuous wave; Doppler effect; speed measuring; speed of vehicles; signal processing; angle detection; angle correction