Posouzení vlivů ÚP na cenu pozemků v Otrokovicích a Napajedlích - Jurčová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2019)
Cílem diplomové práce je posoudit a interpretovat vliv územního plánovaní na ceny zvolených pozemků ve městech Napajedla a Otrokovice. Pro splnění tohoto cíle byly zvoleny příslušné lokality, u kterých bylo simulováno, že se nacházejí jednak v plochách nestavebních a jednak určených k zastavění, a to dle různých stupňů územního plánování. Pozemky byly uvažovány jako zemědělské, určené k zastavění a stavební. Ocenění bylo provedeno cenou zjištěnou za pomocí oceňovací vyhlášky a rovněž cenou obvyklou pomocí přímého porovnání. Ceny porovnávaných pozemků byly získány z realizovaných kupních smluv z katastru nemovitostí a z nabídek z realitních serverů. Závěrem budou výsledky v obou městech porovnány a budou vyhodnoceny faktory, které měly na zjištěné výsledky vliv.

The aim of this thesis is to assess and interpret the impact of spatial planning on the prices of selected plots in Napajedla and Otrokovice. In order to achieve this goal, the appropriate sites were selected and simulated to be located both in non-construction areas and in built-up areas according to different levels of spatial planning. The plots were considered as agricultural land for construction and construction. The valuation was made using the price determined by means of a valuation decree and also the price usual by direct comparison. Prices of compared land were obtained from realized purchase contracts from the real estate cadastre and from offers from real estate servers. In conclusion, the results in both cities will be compared and the factors influencing the results will be evaluated.
Assessment of the Impact of Planning on Land Prices
Keywords: Nemovité věci; trh s nemovitostmi; oceňování pozemků; zjištěná cena; obvyklá cena; územní plánování; územní plán; zemědělský pozemek; pozemek určen k zastavění; stavební pozemek.; Real estate; real estate market; land valuation; determined price; market price; spatial planning; spatial plan; agricultural land; land designated for building; building plot.