Blue Box - Šprincl, Marie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Bakalářská práce Blue Box navazuje na dlouhodobý projekt, který započal v roce 2013 cestou na východní pobřeží USA. Po mystickém zážitku v newyorské ortodoxní židovské čtvrti a návštěvě veřejného shromáždění Ku Klux Klanu v Gettysburgu, jsem začala kolem mytologie a ideologie xenofobních hnutí vytvářet mystifikační příběh Blue Box. V tématickém ohledu je má práce univerzální zprávou o nebezpečí extremismu v jakékoliv podobě, přičemž svým zaměřením zkoumá podstatu a mechanismy jeho původu a šíření.

The bachelor's thesis Blue Box follows a long-term project that began in 2013, when I was on my way to the east coast of the USA. I began creating a mystical Blue Box story around the mythology and ideology of xenophobic movements, after a mystical experience in New York's Orthodox Jewish Quarter and attending a Ku Klux Klan public gathering in Gettysburg. In thematic terms, my work is a universal report about the dangers of extremism in any form, focusing on the essence and mechanisms of its origin and spread.
Blue Box
Keywords: nenávistné spolky; náboženství; extremismus; okultní tendence; terénní výzkum; video; instalace; VHS; USA; hate groups; religion; extremism; occult; field research; video; installation; VHS; USA