Analýza aerodynamického hluku počítačů - Zouhar, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Předložená práce se zabývá diskusí na téma snižování hluku počítačů se zaměřením na aerodynamický hluk chladících ventilátorů. Možností snižování hluku počítačů optimalizačními opatřeními u ventilátorů, používáním pryžových podložek a zvukoizolačních vrstev či konstrukčními změnami vlastních ventilátorů a jejich uložením. Zaměříme se také na vliv otáček ventilátorů a tvaru lopatek na vyzařovaný aerodynamický hluk.

This submitted thesis pursues a theme of decreasing the computer noise, especially focusing on the aerodynamic noise of the cooling fans, possibilities of decreasing the noise by fan optimization, using rubber bolsters and sound-isolating layers or construction changes in the very fans and their placing. We shall also aim on the relation between the created noise and the blade shape or rotation speed.
Aerodynamic noise of computers
Keywords: hluk; počítač; ventilátor; otáčky; lopatka; Noise; computer; fan; rotation speed; blade