Zpracování a vyhodnocení dat měření taktů ve svařovně - Kutík, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Práce s rozsáhlými daty představuje moderní problém v průmyslech. Proto je hlavním cílem této diplomové práce ukázat cestu efektivního zpracování velkých dat. Aplikace probíhá ve firmě, která chce dosáhnout silnější efektivity linek za účelem zvýšení konkurenceschopnosti. Rešerše se zaměřuje na samotný popis různých druhů výrobního procesu, trendů dat, statistických nástrojů a volbu vhodného softwaru umožňujícího jednoduché zpracování dat. Převážně byly aplikovány znalosti z oblasti výroby, údržby, informační technologie, matematiky a kvality. Praktická část se zaměřuje na zužitkování nevyužitých dat a vytvoření statistické aplikace, která dokáže systematicky vyhledávat slabá místa haly a poukázat na možné řešení formou vyplněného kontrolního záznamu. Závěr obsahuje reálný pohled na způsob použití aplikace, výhody a možná budoucí vylepšení aplikace. V závěru se dá rovněž nalézt predikce směru vývoje dat v průmyslech.

Working with large data is a modern problem in industries. Therefore, the main goal of this thesis is to show the way to effectively process big data. The application takes place in a company that wants to achieve stronger line efficiency in order to increase competitiveness. The research focuses on the description of various types of production processes, data trends, statistical tools and the choice of appropriate software enabling simple data processing. Knowledge from the fields of production, maintenance, information technology, mathematics and quality was mainly applied. The practical part focuses on the utilization of unused data and the creation of a statistical application that can systematically search for weak points in the hall and point out possible solutions in the form of a completed inspection record. The conclusion contains a realistic view of the method of using the application, its advantages and possible future improvements to the application. The conclusion also contains a prediction of the direction of data development in industries.
Processing and evaluation of data from the tact measurement in the welding facility
Keywords: Moderní průmysl; data; velká data; sběr a vyhodnocování dat; základní statistické nástroje; programovací jazyky; Modern industry; data; big data; data collection and evaluation; basic statistical tools; programming languages