Analýza opotřebení řezných nástrojů při soustružení konstrukční oceli - Kudela, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou opotřebení vyměnitelných břitových destiček při soustružení konstrukční oceli 42CrMo4. Teoretická část práce obsahuje porovnání technologií soustružení a frézování, způsoby výroby kuličkových šroubů, pro které se daná ocel využívá, a popis experimentálních metod analýzy opotřebení nástroje. Experimentální část práce zahrnuje návrh metodiky měření a analýzu procesu obrábění zvoleného pro řezné zkoušky. Následují samotné řezné zkoušky, zaměřené na určení opotřebení břitových destiček a analýzu jakosti povrchu obrobku. Práce je ukončena zpracováním naměřených dat a celkovým zhodnocením dosažených výsledků.

The goal of the thesis is wear analysis of cutting inserts used for machining 42CrMo4 steel. Theoretical part of the thesis contains comparison of turning and milling machining processes, machining methods for ball screws made of 42CrMo4 and description of experimental methods of tool wear analysis. Experimental part of thesis contains methodology of cutting inserts wear measurement for chosen machining method. The following testing is focused on cutting insert wear as well as workpiece surface analysis. Thesis is finished with processing of measured data and overall evaluation of achieved results.
Analysis of cutting tool wear while turning construction steel
Keywords: experimentální metody; konstrukční ocel; 42CrMo4; měření sil; kuličkový šroub; okružovací frézování; soustružení; experimental methods; construction steel; 42CrMo4; load measurement; ball screw; whirling; turning