Inteligentní pasivní klient pro hudební přehrávací server MPD - Winkler, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Hudba je nedílnou součástí našich životů již od nepaměti. K umocnění prožitku z poslechu hudby je vhodné kromě sluchu zapojit i ostatní smysly. V této práci si kladu za cíl vhodně rozšířit možnosti existujících klientů pro hudební přehrávací server MPD tak, aby bylo možné sledovat při přehrávání hudby odpovídající prezentaci. Pro stažení dostatečného počtu obrázků je použito internetových zdrojů, které je možné přes rozhraní aplikace libovolně přidávat. Obsahem této práce je i vyřešení problému odhalení duplicit obrázků nebo hodnocení úspěšnosti stahování z jednotlivých zdrojů. Samozřejmostí je pak současné zobrazení názvu interpreta a přehrávané skladby při prezentaci obrázků. Jde tedy o návrh, popis a implementaci inteligentního pasivního klienta, jenž by měl být rozšířen veřejnosti.

Music has always been integral to our lives. It is very appropriate to use not only our sense of hearing but the other senses as well to intensify our enjoyment of music. My goal in this bachelor's thesis was to appropriately enhance functionality of existing clients for a music player daemon so that it could be achievable to watch certain presentation when playing music. An aplication uses internet sources to download suciant amount of pictures. Another sources can be add using an aplication interface. In this thesis I also solved a problem of duplicity image detection and a problem of download sources rating from various sources. Of course it can show an interpret's name and a playing song's name during picture presentation. This thesis is about creating a draft, a discription and an impelmentation of inteligent passive client which should go public.
Intelligent Passive Client for Music Player Daemon
Keywords: Klient pro MPD; MPD; hudební přehrávací server MPD; hudební server; streaming; stahování obrázků; porovnávání obrázků.; Music server; MPD; MPD client; music player daemon; streaming; downloading images; comparison images.