Vývoj a aplikace holografického kvantitativního zobrazování fáze s nekoherentním zdrojem světla - Špásová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
V rámci této práce byl zkonstruován model kompenzátoru rozdílu optických drah do mimoosového holografického mikroskopu využívajícího objektiv s Mirau interferometrem. Oproti původnímu návrhu bylo nutné vylepšit kompenzátor rozdílu optických drah. Tento díl bylo třeba navrhnout a sestavit. Na mikroskopu byly vyladěny holografické proužky. Záznamy byly porovnány s mikroskopem Q-Phase. Pomocí systému Q-Phase byly pořízeny a statisticky vyhodnoceny deseti hodinové záznamy reakcí nádorových buněk na FDA schválená léčiva v rámci projektu na hledání potenciálních působků na léčbu invazivity a metastazování. Výsledky, které poskytly nové poznatky jsou připravovány pro publikaci a zároveň budou sloužit pro budoucí porovnání s naším sestaveným mikroskopem využívajícím objektiv Mirau.

In this thesis, a model of optical path difference compensator for a off-axis holographic microscope using a Mirau interferometric lens was constructed. Compared to the original design, it was necessary to improve the optical path difference compensator. This component had to be designed and assembled. Holographic stripes were tuned on the microscope. The recordings were compared with the Q-Phase microscope. Using the Q Phase system, we acquired and statistacally evaluated ten-hour recordings of cancer cell responses to FDA-aproved drugs in order to identify potential treatments for invasion and metastasis. The results produced novel findings which are being prepared for publication and are also suitable for future comparison to our assembled Mirau-based microscope.
Development and applications of Holographic Incoherent-light-source Quantitative Phase Imaging
Keywords: Digitální holografická mikroskopie; interferometrie s nekoherentním zdrojem světla; Mirau; rakovinné buňky; fázová mikroskopie; Q-Phase.; Digital holographic microscopy; interferometry; Mirau; cancer cells; phase microscopy; Q-Phase.