Ocenění při likvidaci pojistné události stavby v modelových situacích - Růžek, Matyáš (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2024)
Předmětem této diplomové práce je porovnání a vyhodnocení přístupů a metod oceňování vybrané stavby (budovy) pro pojistné účely. Práce je motivována perspektivou harmonizace tuzemské legislativy, upravující oceňování nemovitostí, se zahraničními oceňovacími standardy. Teoretická část práce uvádí legislativní rámec pojišťovnictví a definuje klíčové pojmy a principy v oblasti oceňování v rozsahu daném pro potřeby pojišťoven. Analýzou tuzemských přístupů a metod oceňování, tak i přístupů a metod vycházející ze zahraničních standardů se hledá společná výchozí základní platforma pro harmonizaci oceňovacích standardů. V praktické části, pro simulaci postupů v rámci likvidace pojistné události a komparaci oceňovacích metod, byla zvolena referenční stavba, existující rodinný dům v okrese Karviná. Na základě stavebně technického popisu referenční stavby je provedeno ocenění několika zvolenými metodami a následně podle běžně používaných metodik pojišťoven. Získané hodnoty jsou porovnány a v závěru práce se uvádí návrh optimálního přístupu k oceňování staveb s cílem přesnějšího výpočtu pojistného plnění. Výzkumné metody použité v diplomové práci jsou rešerše domácí a zahraniční literatury, analýza, komparace, vlastní výpočty, simulace a metody oceňování staveb v nutném rozsahu platných legislativních norem.

The subject of the diploma thesis is the comparison and evaluation of approaches and methods of valuation of selected building for insurance purposes. The thesis is motivated by the perspective of harmonization of domestic legislation regulating real estate valuation with foreign valuation standards. The theoretical part of the thesis presents the legislative framework of insurance and defines key concepts and principles in the field of valuation to the extent given for the needs of insurance companies. The analysis of domestic approaches and methods of valuation, as well as approaches and methods based on foreign standards, seeks a common initial basic platform for the harmonization of valuation standards. In the practical part, a reference building, an existing family house in the Karviná district, was chosen to simulate procedures within the framework of liquidation of an insured event and comparison of valuation methods. Based on the construction description of the reference building, the valuation is carried out using selected methods and then according to commonly used methodologies of insurance companies. The values obtained are compared and at the end of the work there is a proposal for an optimal approach to the valuation of buildings with the aim of more accurate calculation of insurance claims. The research methods used in the thesis are searches of domestic and foreign literature, analysis, comparison, own calculations, simulation and methods of valuation of buildings within the necessary scope of applicable legislative standards.
Valuation in the settlement of building insurance claim in model situations
Keywords: Cena; hodnota; nemovitá věc; oceňovací přístupy; metody oceňování; pojistná částka; pojistná hodnota; pojistné plnění; reprodukční náklady; zahraniční oceňovací standardy; harmonizace; Price; value; immovable property; valuation approaches; valuation methods; sum insured; insurance value; insurance claim; replacement costs; foreign valuation standards; harmonization