Konstrukce zobecněného konečného automatu - Šoka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Práce se zabývá vytvořením algoritmu pro konstrukci deterministického zobecněného konečného automatu. Tento automat se od obyčejného deterministického automatu liší tím, že jeho přechody jsou definovány slovy, na základě čeho je možné zredukovat počet stavů obyčejného deterministického automatu. V úvodě jsou vysvětleny základní pojmy, které jsou dále v práci používány. Dále práce popisuje algoritmus samotný, včetně podrobného popisu heuristiky k vyhledání maximálního acyklického podgrafu v grafu atomatu. Popsána je implementace algoritmu a experimentování s algoritmem vytvořenými automaty.

The thesis deals with the creation of an algorithm for the construction of the generalized finite automaton. This automaton differs from the conventional finite automaton by the fact that its transitions are defined by words, therefore it is possible to reduce the number of states of the generalized finite automaton. The introduction includes definitions of terms used later in the thesis. In the next chapters I describe the algorithm itself, including the comprehensive analysis of the heuristics for finding a maximal acyclic subgraph in the graph of the automaton. It also describes implementation of the algorithm and experimentation with automatons created by the algorithm.
Construction of the Generalized Finite Automaton
Keywords: regulární výraz; konečný automat; zobecnění konečný automat; vyhledávaní vzorů; NP-úplný problém; regular expression; finite automaton; generalized finite automaton; pattern match; NP-complete problem