Technologie akumulace tepla s následnou produkcí elektrické energie - Procházka, Artuš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato práce se zabývá problematikou akumulace energie zejména jednou z možných budoucích technologií a tím jsou Carnotovy baterie. Zaměření se bude spíše týkat jednotlivých druhů nabíjení této baterie, čímž se myslí přeměna elektrické energie na teplo, a možnosti tepelných zásobníků, do kterých se bude toto teplo akumulovat. V rámci práce budou taktéž shrnuty jednotlivé realizace a plánované výstavby těchto baterií, jako i srovnaní cen, životností a jiných parametrů, jak s ostatními technologiemi akumulace, tak i mezi jednotlivými druhy Carnotových baterií. Na závěr bude proveden jednoduchý bilanční výpočet Carnotovy baterie.

This thesis concerns itself with problematics of accumulation of electric energy, especially with one of the future technologies and that is the Carnot batteries. Focus will be directed towards different types of charging the batteries, by charging the batteries is meant transformation of electric energy into a heat energy, and towards technologies of heat accumulators, in which the heat will be stored. Different realizations and future projects of Carnot batteries will also be included in this thesis, same goes for the comparison with other technologies for accumulation and for comparison between diverse Carnot battery technologies. The simple calculation of Carnot battery will be done on the end of thesis.
Heat storage technology with subsequent electricity production
Keywords: Akumulace energie; Carnotovy baterie.; Accumulation of energy; Carnot batteries.