Rozložení proudu na lineárních anténách - Novák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
V této práci bude probrána problematika měření rozložení proudu podél anténního vodiče za pomoci sondy (vazební smyčky), která je připojená k selektivnímu mikrovoltmetru a na něm bude indikována úroveň signálu (napětí). Tato úroveň bude využita pro znázornění rozložení proudu. Následně bude rozebrána problematika celého měřicího pracoviště, a to od generátoru až po anténní vodič, sondu a selektivní mikrovoltmetr. V tomto uspořádání bude provedena analýza úrovňových poměrů a další rozbor. Dále z tohoto rozložení proudu budou dopočítány i ostatní parametry, které dokreslují tuto situaci a doplní je. Pro toto zpracování bude použit vytvořený program na počítači, kde se tyto parametry vypočítají a urychlí se tím zpracování naměřených dat.

This work will describe current distribution measurement problems along antenna conductor using a probe (coupling loop), which is attached to selective micro-voltmeter, which will indicate signal level (voltage). The signal level will be used for representing the current distribution. Subsequently, measuring workplace issues from generator to antenna conductor, probe and selective micro-voltmeter, will be discussed. Analysis of voltages of this link-up and additional study will be conducted. Other parameters, which complement this situation, will be calculated from the current distribution. A computer program, which calculates these parameters and speeds up the collected data processing, will be used for this process.
Current distribution on linear antennas
Keywords: Sonda – vazební smyčka; selektivní mikrovoltmetr; kmitočet; generátor; anténní vodič; napáječ; regresní funkce; distribuční funkce.; Probe – coupling loop; selective micro-voltmeter; frequency; generator; antenna conductor; feeder; regression analysis function; distribution function.