Ekotoxikologické posouzení biouhlu z čistírenského kalu - Kotzurová, Iveta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Náplní této diplomové práce je posouzení ekotoxikologického účinku biouhlu vyrobeného z čistírenských kalů. V případě aplikace biouhlu na zemědělskou půdu může docházet k ovlivnění půdního i vodního ekosystému, proto byly pro posouzení ekotoxikologického účinku zvoleny testy v kontaktním i akvatickém uspořádání. Zástupcem půdních bezobratlých byla žížala hnojní Eisenia fetida, z vodních živočichů byli vybráni korýši Daphnia magna a Artemia salina a terestrické rostliny byly reprezentovány salátem setým Lactuca sativa, hořčicí bílou Sinapis alba a cibulí kuchyňskou Allium cepa. Výsledky kontaktních testů poukazují především na to, jak by mohl být ekosystém negativně ovlivněn dávkou vnášeného biouhlu. V testech v akvatickém upořádání, kde byla sledována ekotoxicita vodných výluhů, výsledky poukázaly na rozdíl v citlivosti jednotlivých organismů. Jako nejvíce zátěžový se u všech organismů projevil sušený čistírenský kal, následně bylo prokázáno snížení jeho ekotoxicity po termické úpravě. Nejlepší výsledky a tedy nejnižší negativní vliv na testovací organismy vykazoval peletizovaný biouhel s přídavkem aditiva.

The aim of this diploma thesis is to assess the ecotoxicological effect of biochar produced from sewage sludge. In case of application of biochar to agricultural land, both the soil and aquatic ecosystem may be affected therefore contact and aquatic tests were chosen to assess the ecotoxicological effects. Representatives of soil invertebrates were earthworms Eisenia fetida; Daphnia magna and Artemia salina were chosen from aquatic animals and terrestrial plants were represented by Lactuca sativa, Sinapis alba and Allium cepa. The results of contact tests point out how ecosystem could be negatively affected by biochar dose. Through aqueous extract were shown differences in sensitivity of individual organisms in aquatic tests. Dried sewage sludge was found to be the biggest burden for all tested organisms. The pelletized biochar with the addition of an additive showed the lowest negative effect on tested organisms.
Ecotoxicological assessment of biochar from sewage sludge
Keywords: Ekotoxicita; biouhel; čistírenský kal; testování ekotoxicity; Ecotoxicity; biochar; sewage sludge; ecotoxicity testing