Návrh elektromechanické vzpěry - Hlavnička, Matyáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na konstrukční návrh elektromechanického aktuátoru s redundancí pohybových šroubů na základě požadovaných parametrů za využití dostupných komponent na trhu. Komponenty aktuátoru byly vybrány tak, aby byl schopen přenášet statické zatížení 2 kN a dynamické zatížení až 400 N. Dílčími cíli bylo popsání typů hydraulických a elektrických leteckých aktuátorů v kontextu více elektrických letadel.

This bachelor thesis focuses on the structural design of an electromechanical actuator with redundancy of motion screws based on the required parameters using available components on the market. The actuator components were selected to be able to transmit static loads of 2 kN and dynamic loads of up to 400 N. The sub-objectives were to describe the types of hydraulic and electric aircraft actuators in the context of more electric aircraft.
Electro mechanical actuator design
Keywords: Elektromechanická vzpěra; elektromechanický aktuátor; pohybový šroub; ložiska s kosoúhlým stykem; EMA; Electromechanical actuator; linear actuator; motion screw; angular contact bearings