Analýza ekonomické efektivity modernizace letadla kategorie CS-23 - Mudrych, Alex (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou ekonomické efektivity modernizace letadla kategorie CS-23, konkrétně modelu Beechcraft Baron 58. V úvodu práce jsou představeny legislativní požadavky na modernizaci letadel této kategorie a současné trendy na trhu modernizací. Praktická část se zaměřuje na návrh komplexní modernizace zahrnující modernizaci avioniky, úpravy interiéru a exteriéru letounu. Součástí návrhu je podrobná analýza nákladů na jednotlivé komponenty a práce, která tvoří základ pro ekonomické hodnocení projektu. Nejprve je provedeno vyhodnocení ekonomické efektivity modernizace ve vztahu k pořizovacím nákladům nového letadla stejné kategorie, na které navazuje srovnání provozních nákladů letounu před a po modernizaci. Závěry práce poskytují komplexní pohled na ekonomickou efektivitu modernizace a jsou určeny majitelům letadel, potenciálním zájemcům a dalším odborníkům z leteckého průmyslu.

This diploma thesis focuses on the analysis of the economic efficiency of aircraft modernization in the CS-23 category, specifically the Beechcraft Baron 58 model. The introduction presents the regulatory requirements for the modernization of aircraft in this category and current trends in the modernization market. The practical part is dedicated to designing a comprehensive modernization, including avionics upgrades, interior, and exterior modifications. The proposal includes a detailed cost analysis of individual components and labor, forming the basis for the economic evaluation of the project. Initially, the economic efficiency of the modernization is assessed in relation to the acquisition costs of a new aircraft in the same category, followed by a comparison of the operating costs of the aircraft before and after modernization. The conclusions of this thesis provide a comprehensive view of the economic efficiency of modernization, intended for aircraft owners, potential buyers, and other professionals in the aviation industry.
Analysis of the economic effectiveness of the modernization of the CS-23 aircraft
Keywords: Modernizace letadel; ekonomická efektivita; ekonomická analýza modernizace; Beechcraft Baron 58; provozní náklady letounu CS-23; legislativní rámec CS-23; náklady na modernizaci; avionické systémy; glass cockpit; úpravy interiéru a exteriéru.; Aircraft modernization; economic efficiency; modernization economic analysis; Beechcraft Baron 58; CS-23 aircraft operating costs; CS-23 regulatory framework; modernization costs; avionics systems; glass cockpit; interior and exterior modifications.