Analýza a inovace stejnosměrných motorků - Štaffa, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá stejnosměrným elektromotorem od firmy ATAS elektromotory Náchod a.s. s výrobním názvem P2XR49. Zprvu je samotné seznámení se s principem chodu, rozběhu, řízení otáček a komutací stejnosměrného stroje. Provedení stejnosměrných strojů zahrnuje konstrukci a výčet použitých dílů stroje, použitý typ vinutí a používané typy motorků, dělené dle typu buzení. Dále je zahrnut podrobný postup při odměřování momentové charakteristiky nejvíce používané v praxi, znázorňující velké množství údajů o vlastnostech stroje. Momentová charakteristika byla odměřena pro konstantní jmenovité napětí do jmenovitého proudu ve směru otáčení CCW vzestupně a CW na jmenovitých hodnotách proudu. Inovaci stroje, snížení úbytku napětí na komutátoru, jsem zvolil z důvodu nejvíce problematické části stroje a to komutátoru. Zvýšením přítlačné síly se docílí menší přechodový odpor a tím i menší úbytek napětí na komutátoru.

This work deals with direct-current electric motor, type P2XR49, by firm ATAS elektromotory Nachod a.s. At first there is an introduction with the principal of running, starting, controlling of revolutions and commutating of direct-current machine. The implementation of direct-current machines contains a construction and a list of machine parts, a type of winding and types of small motors that had been used. It is ordered according to a type of excitation. The work includes detailed procedure of admeasurements of speed-torque characteristic mostly used in practice. There is a large number of machine characteristics. The speed-torque characteristic was measured in constant voltage rating into current rating in the direction of rotation CCW upwardly and CW on strength of current rating. Machine innovation, decrease in volt drop on the commutator, was chosen because commutator is the most problematic part of the machine. If the contact pressure is increased the transition resistance will be lesser and consequently the volt drop on the commutator will be lesser.
Analysis and Innovation of DC Motors
Keywords: Stejnosměrný motor; malý výkon; inovace; kartáč; lamela; komutátor; povrchový graf; momentová charakteristika; přítlačná síla kartáčů; úbytek napětí; Direct current motor; small power; innovation; brush; commutator bar; commutator; surface chart; torque characteristics; brush pressure; voltage drops