Podpora pro autentizaci pomocí otisků prstu - Bartoň, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Cílem diplomové práce je podpora pro autentizaci uživatele pomocí otisků prstů v pracovním prostředí KDE v operačním systému Linux. Popisuje základní  pojmy z počítačové bezpečnosti a možnosti prokázání identity. Věnuje se biometrickým systémům a typům zpracovávaných charakteristik. Blíže popisuje autentizaci uživatele pomocí otisků prstů a komerčně dostupné snímače. Součástí řešení je aplikace pro správu otisků prstů a zásuvný modul grafického správce přihlášení KDM.

The goal of the thesis is the finger-print authentication support within the Linux operating system and the K Desktop Environment (KDE). Theoretical part of the thesis firstly explains main IT security terms and ways to proof the identity. Secondly it describes biometric systems and types of processed biometric characteristics. Lastly the features of finger-prints, their markants as well as types of scanners used in scanning the finger-prints and ways to analyze the scanned material have been elaborated. Practical solution part of the thesis develops and establishes finger-print management application and plugin for KDM graphics login manager.
Support for Fingerprint Authentication
Keywords: identita; identifikace; autentizace; verifikace; biometrický systém; FAR; FRR; geometrie ruky; otisky prstů; Linux; PAM; D-Bus; libfprint; fprintd; identity; identification; authentication; verification; biometrics system; FAR; FRR; hand geometry; fingerprint; Linux; PAM; D-Bus; libfprint; fprintd