Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastorku a hřebene - Bartoš, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem náhonu posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastorku a hřebene. Práce obsahuje rešerši z oblasti CNC obráběcích center pro nerotační součásti a posuvové lineární soustavy. Je provedena analýza trhu nabízených portálových obráběcích center typu spodní gantry s náhonem pomocí pastorku a hřebene. Dále je navrženo několik variant konstrukce z hlediska umístění pohonu na stroji. Tyto varianty byly dále srovnány a byla vybrána nejlepší varianta pro zadaný stroj. Následně je proveden technický výpočet pohonu a jsou navrženy jednotlivé parametry a konstrukční prvky. Práce dále obsahuje 3D model navržené varianty a požadovanou výkresovou dokumentaci.

This diploma thesis deals with the design the drive of the feed coordinate portal machining center using a gear rack and pinion. The thesis contains researches from the area of CNC machining centers for non-rotating parts and sliding linear systems. Market analysis of portal machining centers of type of lower gantry with a gear rack and pinion was done. Furthermore, several design variants are proposed in terms of positioning the drive on the machine. These variants were further compared and the best option was selected for the specified machine. Subsequently, the technical calculation of the drive is performed and individual parameters and structural elements are proposed. The thesis also includes a 3D model of the proposed variant and the required drawing documentation.
The drive of the feed coordinate portal machining center using a rack and pinion
Keywords: Pastorek; ozubený hřeben; kuličkový šroub; master-slave; pohon lineární osy; posuvová souřadnice portálového obráběcího centra; spodní gantry.; Pinion; gear rack; ball screw; master-slave; drive of linear axis; feed coordinate of the portal machine center; lower gantry.