Měření permitivity materiálů koaxiální sondou - Ryba, Ivan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Práce se zabývá možnostmi měření permitivity materiálů s důrazem na metodu měření pomocí koaxiální sondy. Popisuje problematiku měřící metody, požadavky na hardware a postup výpočtu kýžených hodnot z hodnot naměřených. Cílem práce je navrhnout měřící pracoviště pro měření relativní permitivity materiálů koaxiální sondou včetně kalibrační sady, zrealizovat v Matlabu kód pro výpočet relativní permitivity z naměřených hodnot a na zkonstruovaném stanovišti ověřit funkčnost řešení. Na závěr má práce diskutovat přesnost měření.

This thesis describes possibilities of measuring permittivity of various materials, especially with coaxial probe method. It describes character of measuring method, hardware requirements and how to calculate values from the measured. Objective of this thesis is to design measuring station for measuring permittivity of materials with coaxial probe including calibration set. Code in Matlab is also programmed and whole station is tested with known samples to discuss measurement accuracy.
Permittivity measurement of materials by coax probe
Keywords: permitivita materiálů; mikrovlnné měření; koaxiální sonda; vektorový obvodový analyzátor; Matlab; permittivity of materials; microwave measure; coaxial probe; vector network analyzer; Matlab