Reverse engineering dílu historického vozu - Bielený, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalárska práca sa zaoberá využitím technológie 3D skenovania a reverzného inžinierstva pri digitalizácii súčiastky z historického vozidla Mercedes-Benz W201 190D z roku 1985. V rešeršnej časti sú rozpracované princípy fungovania a technické možnosti kontaktných a bezkontaktných 3D skenerov, vrátane detailného opisu optických a laserových metód, ako sú optická triangulácia a štruktúrované svetlo. Praktická časť práce opisuje postup digitalizá- cie konkrétnej súčiastky pomocou optického skenera so štruktúrovaným modrým svetlom, následné spracovanie dát v softvéroch ZEISS Inspect a GOM Inspect, rekonštrukciu kompo- nentov v prostredí Autodesk Inventor a tvorbu referenčného modelu pomocou aditívnej vý- roby. Výsledkom práce je digitálny 3D model vhodný na produkciu nedostupných náhrad- ných dielov historického vozidla.

This bachelor's thesis focuses on the application of 3D scanning technology and reverse en- gineering in the digitization of a component from a historic vehicle 1985 Mercedes-Benz W201 190D. The research part elaborates on the principles and technical capabilities of con- tact and non-contact 3D scanners, including a detailed description of optical and laser meth- ods such as optical triangulation and structured light. The practical section describes the pro- cess of digitizing a specific component using an optical scanner with structured blue light, followed by data processing in ZEISS Inspect and GOM Inspect, reconstruction of compo- nents in Autodesk Inventor, and the production of a reference model using additive manufac- turing. The thesis results in a digital 3D model suitable for manufacturing unavailable spare parts for the historic vehicle.
Reverse engineering of a historical car component
Keywords: 3D skenovanie; reverzné inžinierstvo; optický 3D skener; optická triangulácia; štruktúrované svetlo; digitálna rekonštrukcia; aditívna výroba; 3D tlač; 3D scanning; reverse engineering; optical 3D scanner; optical triangulation; structured light; digital reconstruction; additive manufacturing; 3D printing