Socjo-deweloperka: Odboj prostřednictvím společenské inkluze - Marchese, Matteo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Polsko. Varšava. Wola. Kercelak. Chłodná ulice. Místo, které kdysi překypovalo životem, trhy, umělci, bary, kluby, kriminalitou a dramaty. Dnes prostorná, avšak prázdná, anonymní ulice, která si sotva pamatuje svou předválečnou slávu. V současnosti je to dysfunkční, ale přesto zajímavá křižovatka mezi starou rezidenční čtvrtí na severu a agresivně se rozrůstajícím, luxusem poháněným světem na jihu. Proto je nejen ideální pro spekulativní aktivity místních developerů, ale také pro mě jako prostor k vyzkoušení alternativních pravidel, regulačního rámce, který by čelil současným polským pro-developerským politikám. Systém založený na seznamu možných odměn pro developera v případě, že přispěje komunitě v různých předem definovaných formách. Následně jsem tento systém otestoval navržením různých možných výsledků, z nichž jsem se zaměřil na jeden a rozpracoval jej do nové architektonické formy na prostorném pozemku blízkých opuštěných parkovišť. Cílem bylo vytvořit dostupnější a inkluzivnější strukturu, která by byla integrována s okolním městským prostředím a podpořila udržitelný rozvoj měst. Protože jsem při tomto úkolu musel převzít více rolí (urbanista/developer/architekt), zahrnul jsem do finálního návrhu i nový grafický systém vytvořený pro místní územní plán jako architektonický detail.

Poland. Warsaw. Wola. Kercelak. Chlodna Street. A location once full of vibrant life, markets, artists, bars, clubs, crime, drama. Now a spatious empty, anonymous street which barely remembers its pre-war glory. These days it is a dysfuctional, yet interesting crossroad between an old residential area on the north and an agressively spreading gentrified, luxury-driven world on the south. Thus not only ideal for land-grabing local developers, but also for me to try-out an alternative set of rules, a regulatory framework, that would counter the current polish pro-developer policies. A system based upon a list of possible rewards for a deweloper in case they give back to the community in various given forms. Afterwards, I tested this system by designing a variety of possible outcomes, out of which I focused on one of them and proceeded to develop it into a new architectural form on a spatious plot of nearby desolate parking lots to create a more affordable and inclusive structure, integration with the surrounding urban environment, and sustainable urban growth. Since I had to assume more roles for this task (urban planner/developer/architect), I also incorporated the new graphic system created for the new local spatial development plan into the actual final design as an architectural detail.
Socjo-deweloperka: Resistence through inclusivity
Keywords: Warsaw; Patodeweloperka; developer; affordable housing; social housing; local spatial development plan; urban planning; Chlodna; regulations; alternative; Warsaw; Patodeweloperka; developer; affordable housing; social housing; local spatial development plan; urban planning; Chlodna; regulations; alternative