Analýza a hodnocení rizik v návrhu zakládání staveb - Kalenda, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou a hodnocením kvalitativních, environmentálních a bezpečnostních rizik v procesu návrhu základů stavby. Na modelovém příkladě je naznačen postup výpočtu. Následně je provedena analýzy rizik dle normy ČSN EN 31010:2011 Management rizik - Techniky posuzování rizik. K posouzení rizik jsou zvoleny následující metody - analýza příčin a důsledků (Ishikawův diagram), matice rizik a analýza způsobů a důsledků poruch (FMEA). Za pomocí těchto metod jsou identifikována a ohodnocena zjištěná rizika. Jsou zde také navržena příslušná opatření pro snížení hodnoty rizika. V závěrečném shrnutí je provedeno srovnání s publikacemi s podobnou tématikou.

This diploma thesis deals with the analysis and evaluation of quality, environmental and safety risks in the design process of the designing the foundations of building. The calculation procedure is shown in the model example. Subsequently, the risk analysis according to DIN EN 31010: 2011 Risk Management - Risk Assessment Techniques is performed. The risk assessment was made by following methods: analysis of the causes and consequences (Ishikawa diagram), the risk matrix and Analysis Failure Modes and Effects (FMEA). Using these methods, the risk were identified and assessed. There are also proposed appropriate measures to reduce the risk value. Comparisons with publications with a similar theme is performed in the final summary.
Risk analysis and evaluation in building foundations design
Keywords: Riziko; kvalita; environment; bezpečnost; analýza; základy stavby; Risk; quality; environment; safety; analysis; the foundations of buildings