Analýza investice do obnovitelných zdrojů tepla - Kožík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na obnovitelné zdroje energie, které jsou v dnešní době stále více využívány především u pasivních a nízkoenergetických domů. Podrobněji jsou popsány principy, na kterých fungují tepelná čerpadla a solární kolektory s tepelnými zásobníky, protože jsou nejvíce využívány u nových nebo starších stavebních objektů. V práci jsou analyzovány tepelné vlastnosti posuzovaného objektu a navržení vhodného tepelného čerpadla i s jeho kalkulací a stanovení doby návratnosti investice v závislosti na analýze vývoje cen energií za posledních 10 let.

This thesis is focused on renewable energy sources, which are currently and increasingly used. Primarily for passive and low-energy houses. The principles that apply to heat pumps and solar collectors with thermal storage, which are suitable for new or older buildings, are described in detail. The thesis analyzes the thermal properties of the object under consideration and the proposed heat pump with its calculation and determination of the payback period of the investment in dependence on the analysis of energy price development in the las 10 years.
Financial analysis of Renewable energy
Keywords: Tepelné čerpadlo; návratnost; analýza; tepelné vlastnosti; kalkulace; Heat pump; return; analysis; thermal properties; calculation