Analýza rozmístění sběrných míst a kontejnerů pro komunální odpady - Silný, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
V odpadovém hospodářstvím je klíčové vhodně navrhnout sběrnou síť. Tato práce měla za úkol identifikovat hlavní faktory, které ovlivňují motivaci občanů ke třídění odpadu a na jejich základech vytvořit optimalizovanou sběrnou síť pro využitelné složky komunálního odpadu. Byla provedena podrobná rešerše, která popsala platnou legislativu v ČR v oblasti odpadového hospodářství, objasnila systém třídění a sběru odpadu a na základě předchozích studií nalezla faktory, které by mohly ovlivňovat motivaci ke třídění. Na základě této rešerše pak byl sestaven dotazník, který těmto faktorům přiřadil jejich důležitost a následně byly navrženy dvě sítě, které využívali rozdílných metod měření vzdálenosti. Práce zjistila, že dostatečná kapacita sběrného místa je důležitějším aspektem než docházková vzdálenost k tomuto místu. Pro návrh sběrné sítě není vhodné uvažovat jako vzdálenost mezi sběrnými body vzdálenost vzdušnou, ale spíše vzdálenost po infrastruktuře.

In waste management, it is crucial to design the collection network appropriately. This paper was aimed at identifying the main factors that influence the motivation of citizens to sort waste and, based on these factors, to design an optimized collection network for the recoverable components of municipal waste. A detailed research was carried out to describe the current legislation in the Czech Republic in the field of waste management, to explain the waste sorting and collection system and to find factors that could influence the motivation to sort based on previous studies. Based on this research, a questionnaire was then designed to assign importance to these factors and two networks were subsequently designed using different distance measurement methods. The paper found that sufficient capacity of a collection point was a more important aspect than the walking distance to that point. For the design of a collection network, it is not appropriate to consider the distance between collection points as the distance by air, but rather the distance by infrastructure.
Analysis of the location of collection points and containers for municipal waste
Keywords: komunální odpad; sběrná síť; třídění odpadu; motivace k třídění; odpadové hospodářství; dotazník; docházková vzdálenost; municipal waste; collection network; waste sorting; motivation for sorting; waste management; questionnaire; walking distance