Vývoj Kerrova mikroskopu s časovým rozlišením - Nekula, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
V těchto dnech jsou magnetické materiály, struktury a zařízení stále více populární. Především ty, které souvisejí se spintronikou. Výzkum a vývoj takových magnetických vzorků vyžaduje způsob pozorování magnetizace s dobrým prostorovým i časovým rozlišením. Mnoho dynamických změn magnetizace probíhá v řádech nanosekund, nebo ještě rychleji. Pokud můžeme detekovat tyto dynamické procesy, tak můžeme odhalit mnoho zajímavých magnetických vlastností a obohatit naše experimenty o čtvrtou dimenzi. Představujeme skenovací Kerrův mikroskop pracující ve dvou režimech: statickém a dynamickém. Ve statickám reřimu náš mikroskop detekuje směr magnetizace v proměnném magnetickém poli. V dynamickém režimu používáme pump-probe metodu k dosažení časového rozlišení a pozorování rychlého vývoje magnetizace v čase.

In recent days, magnetic materials, structures, and devices are getting more popular, especially those related to spintronics. Research and development of such magnetic samples require a way to observe magnetization with good spatial and temporal resolution. Most dynamic changes of magnetization are realized in nanoseconds or even faster. If we can detect these dynamic processes, we can reveal many exciting magnetization features and add the fourth dimension to our experiments. We introduce a scanning Kerr microscope working in two modes: static and dynamic. In static mode, our microscope detects a direction of magnetization in a variable magnetic field. In dynamic mode, we use a pump-probe method to reach a temporal resolution and observe a fast evolution of magnetization.
Development of the scanning time-resolved Kerr microscope
Keywords: Kerrův mikroskop; Kerrův jev; časové rozlišení; pump-probe; vortex; Kerr microscope; Kerr effect; time resolution; pump-probe; vortex