Automobily osmdesátých a devadesátých let - Holuša, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato bakalářská práce popisuje události, které vedly k rozvoji automobilového průmyslu v osmdesátých a devadesátých letech dvacátého století, dále se zaměřuje na situaci v průmyslu na jednotlivých kontinentech a na nejvlivnější automobilky, krátce popisuje největší vynálezy tehdejší doby a jejich principy a fungování z technického hlediska a zamýšlí se nad implementací v moderních vozech.

This Bachelor Thesis describes events, which led to automotive industry development in eighties and nineties of the twentieth century, further it focuses on situation in industry on each continent and on the most influential car factories, briefly describes the biggest inventions of the time and their principles and function from the technological side of view and considers implementation in modern cars.
Automobiles of the eighties and nineties
Keywords: Automobil; airbag; ABS; automobilový průmysl; pohon kol; vznětový motor; zážehový motor; Car; airbag; ABS; automotive industry; wheel drive; diesel engine; gasoline engine