Podpora kryptografických primitiv v jazyce P4 - Cíbik, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou bezpečnosti vysoko-rýchlostnej komunikácie, čo vedie k~použitie hardvérovvých akcelerátorov, v tomto prípade vysoko-rýchlostných sieťových kariet s FPGA čipom. Venuje sa zjednodušeniu samotného vývoja aplikácii pre FPGA akcelerátory pomocou kompilátoru P4 do VHDL. Popisuje rozšírenie kompilátoru o podporu kryptografických externých objektov. V úvode sa venuje teoretickému základu jazyka P4 a použitým technológiám. Popisuje mapovanie externých objektov do P4 zreťazenia a teda na FPGA čip. Následne sa venuje kryptografickému externému objektu, vytvoreniu kompatibilnej obálky a verifikácii návrhu. V závere popisuje samotnú implementáciu a rozšírenie kompilátoru, podporu kryptografického externého objektu a zhodnocuje dosiahnuté výsledky.

This diploma thesis deals with the problem of high-speed communication security which leads to the usage of hardware accelerators, in this case high-speed FPGA NICs. Work with simplification of development of FPGA hardware accelerator applications using the P4 to VHDL compiler. Describes extension of compiler of cryptographic external objects support. Teoretical introduction of the thesis explains basics of P4 language and used technologies. Describes mapping of external objects to P4 pipeline and therefore to FPGA chip. Subsequently deals with cryptographic external object, compatible wrapper implementation and verification of design. Last part describes implementation and compiler extension, cryptographic external object support and summarizes reached goals.
P4 cryptographic primitive support
Keywords: FPGA; VHDL; Netcope P4; P4; Netcope; kryptografia; HASH; SHA--3; FPGA; VHDL; Netcope P4; P4; Netcope; cryptography; HASH; SHA--3