Zabezpečení přenosu dat BCH kódy - Kašpar, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Diplomová práce Zabezpečení přenosu dat BCH kódy se zabývá významnou skupinou cyklických kódů, které jsou schopny zabezpečit binární data před nezávislými chybami. Bose, Chaudhuri a Hocquenghem (BCH) kódy využívají Galoisova tělesa. Kódování je stejné jako u cyklických kódů a může být použit lineární zpětnovazební posuvný registr. Dekódování je složitější a lze využít několik algoritmů - v této práci jsou zmíněny dva: Petersonův a Berlekam-Massey. Cílem této práce je nalézt BCH kód opravující až t = 6 nezávislých chyb v posloupnosti n = 150 bitů, poté prostudovat možné realizace a podle kritérií vybrat a navrhnout kodek vybraného kódu. Tuto práci lze pomyslně rozdělit do tří částí: nejprve je uveden teoretický popis kódování a dekódování BCH kódem, následuje výběr kódu a realizace (byl vybrán kód BCH (63, 30) a realizace pomocí FPGA obvodu). V poslední části je uveden návrh kodéru a dekodéru BCH kódu.

The thesis Data transmission error-protection with BCH codes deals with a large class of random-error correcting cyclic codes which are able to protect binary data and can be used for example in data storages, high speed modems. Bose, Chaudhuri and Hocquenghem (BCH) codes operate over algebraic structures called Galois fields. The BCH encoding is the same as cyclic encoding and can be done with linear feedback shift register but decoding is more complex and can be done with different algorithms - in this thesis there are two algorithms for decoding Peterson and Berlekam-Massey mentioned. The aim of this thesis is to find BCH code which is able to correct t = 6 independent errors in up to data sequence n = 150 bits, then peruse possible realizations of the codecs and set criteria for the best realization, then design and test this realization. This thesis is split into three main parts. In the first part there are encoding and decoding methods of the BCH code generally described. The second part deals with selecting of the right code and realization. There was chosen BCH (63,30) code and realization with FPGA chip. In the last part is described design of BCH encoder and decoder and compilation in the Altera design software.
Error protection of data transmission using BCH Codes
Keywords: BCH kódy; kodér; dekodér; kodek; binární; oprava chyb; přenos dat; dekódování; realizace; FEC; FPGA; protichybový kódový systém; BCH code; encoder; decoder; codec; binary; error correction; data transmission; decoding; FEC; FPGA; implementation