Rodinný dům Jedle - Mikuta, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
V rámci mé bakalářské práce navrhuji nízkoenergetický rodinný dvojdům. Polovinu bakalářské práce tvoří návrhu stavební části a druhou polovinu tvoří návrh technického zařízení budovy. Rodinný dvojdům se skládá ze zděné části a části dřevostavby. Na úrovni studie jsou řešeny obě části. Detailně je potom řešen zděný rodinný dům. Rodinný dvojdům je umístěn na mírně svažitém pozemku. Obě části mají dvě nadzemní podlaží a totožnou zrcadlově otočenou dispozici. V prvním nadzemní podlaží se nachází zádveří a chodba se schodištěm do druhého nadzemního podlaží. Z chodby vedou dveře do technické místnosti, na samostatnou toaletu a do obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Z obývacího pokoje a kuchyně vedou balkonové dveře na terasu. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází koupelna, ložnice a dětský pokoj. Jeden rodinný dům je navržen pro čtyřčlennou rodinu. Zděný rodinný dům je založený na zespodu izolované základové desce. Obvodové a nosné stěny jsou tvořeny keramickými děrovanými tvárnicemi. Stropní konstrukce tvoří skládaný keramobetonový strop. Obvodové stěny jsou navrženy s provětrávanou fasádou s izolací z minerální vlny. Plochá střecha je navržena jako mokřadní s funkcí kořenové čistírny pro přečištění šedé vody. Pro vytápění podlahového vytápění a ohřev teplé vody je navrženo tepelné čerpadlo vzduch-voda s bivalentním zdrojem elektrokotlem. Pro nucené větrání je navržena vzduchotechnická jednotka s rekuperací. V objektu je navržen systém pro využívání šedé vody. Na střechu objektu jsou navrženy fotovoltaické panely o výkonu 2,76 kWp. Součástí bakalářské práce je také posouzení ze stavební fyziky, průkaz energetické náročnosti budovy a požárně bezpečnostní řešení objektu. Pro zpracování projektové dokumentace byl využit program ArchiCAD.

The aim of the bachelor’s thesis is to design a masonry part of the model nearly zero-energy semi detached house located in Brno. The thesis has two parts. The first part deals with architectural and structural design, building physics assessment and fire safety report. The second part presents the design of building services and energy performance certificate. The building is a rectangular, two-storey structure with a wetland flat roof. On the ground floor, there is an open plan kitchen connected with a living room, a separate toilet, a utility room, and a storage space. On the first floor, there are two bedrooms and a bathroom. The house stands on a flat plot and it is built on an insulated concrete slab. The vertical structures of the house are masonry and made of hollow ceramic blocks. The external walls are designed with a ventilated facade insulated with mineral wool. The horizontal structures are made from precast concrete beams combined with hollow ceramic blocks and concrete screed. The building is heated with air-water heat pump, which is used for heating up domestic hot water and water for a floor heating system. A ventilation unit with heat recovery is used for mechanical ventilation. Detailed part of the building services design consists of plumbing, rainwater, and greywater management. Greywater is treated in wetland roof, that works as treatment wetland. Cleaned greywater and rainwater are stored in a tank and used for flushing the toilets and irrigation. The house has 2,76 kWp PV system generating electricity. The bachelor’s project is elaborated in ArchiCAD software.
Single-family house Jedle
Keywords: rodinný dům; zděná konstrukce; mokřadní střecha; tepelné čerpadlo; nucené větrání; využití šedé a dešťové vody; fotovoltaická elektrárna; průkaz energetické náročnosti budovy; stavební fyzika; požárně bezpečnostní řešení; detached house; masonry; wetland roof; heat pump; mechanical ventilation; rainwater and greywater management; photovoltaic power plant; energy performance certificate; building physics; fire safety