Výroba uzávěrů lahví - Bělaška, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá návrhem vstřikovací formy pro výrobu uzávěru s dětskou pojistkou, který je určen pro plastové láhve. Nejprve je proveden rozbor zadané součásti s upřesněním její funkce a stanovena kritéria, které musí splňovat. Po výběru technologie výroby (vstřikování) je následně v teoretické části provede rozbor technologie vstřikování a konstrukce forem. V praktické části je proveden kompletní návrh vstřikovací formy na základě provedených simulací a technologických výpočtů. Na základě parametrů vstřikovací formy byl vybrán vstřikovací stroj. V závěr práce je provedeno technicko – ekonomické zhodnocení navrhované výroby uzávěru s dětskou pojistkou.

The master’s thesis deals with the design of an injection mould for manufacturing of a plastic bottle cap with a child safety lock. Firstly, the analysis of the part is done including a detailed specification of its function and criteria, which have to be fulfilled. After the technology is chosen (injection moulding), the analysis of the injection moulding technology and the problematics of design process is provided. In the following practical part of the thesis, the particular mould for the given part is fully designed using simulation and technological calculation. On the basis of the acquired parameters of the mould, the injection machine was chosen. At the concussion of the thesis, the technical and economical evaluation of the proposed manufacturing process for the cap with child safety lock is realised.
Production of bottle caps
Keywords: vstřikovací forma; uzávěr s dětskou pojistkou; polypropylen; vstřikovací stroj; simulační analýza; injection mould; cap with child safety lock; polypropylene; injection machine; simulation analysis