Možnosti stabilizace svahů vodního toků Desná - Lach, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Bakalářská práce zahrnuje posouzení stávajícího stavu vodního toku Desné v katastrálním území Velkých Losin a následný návrh sanace dvou erozních lokalit v řešeném území. Tok spadá pod správu Povodí Moravy, s.p. a z velké části protéká intravilánem obce Maršíkov. Pro posouzení stávajícího stavu koryta byla provedena osobní pochůzka zájmového území, při níž bylo vše digitálně zdokumentováno. Pro zjištění kapacity koryta a výpočet průběhu jednotlivých hladin se zahrnutím všech stávajících objektů na toku v řešeném úseku byl použit 1D program HEC-RAS. Výpočet průběhu hladin byl proveden pro 1letý, 5letý a kapacitní průtok. Na základě provedené rešerše literatury byla navržena opatření na sanaci břehové eroze v lokalitě 1 a lokalitě 2. V uvedených lokalitách bylo navrženo ideové, přírodě blízké opatření v korytě toku.

The thesis includes the assessment of the current state of the Desná watercourse in the cadastral area of Velké Losiny and the subsequent suggestion of the remediation of two solves sites in the solved area.The river falls under the management of Povodí Morava, s.p. and for the most part it flows through built-up area of Maršíkov. To assess the current state of the river bed, a personal tour of the area of interest was conducted, during which everything was digitally documented. To determine the river bed capacity and calculate the progress of individual levels with the inclusion of all existing objects on the flow in the solved section, the 1D program HEC-RAS was used. Level flow calculation was made for one-year, five-year and capacity flow. Based on the literature search, measures were proposed to remediate bank erosion in locality 1 and locality 2. In these locations, an ideological nature-friendly measures in the river bed were proposed.
Possibilities of banks stabilization of Desná watercourse
Keywords: Desná; HEC-RAS; kapacita koryta; ochranná hráz; abraze svahu; výpočet hladin; povodně; přírodě blízká opatření; Desná; HEC-RAS; capacity of the channel; flood protection walls; slope abrasion; calculation of surface; floods; measures near to nature