Využití metody georadaru pro zjišťování poruch konstrukcí - Křepelka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Práce pojednává o nedestruktivních zkouškách, umožňujících zkoumání poruch betonu v jeho vnitřní struktuře. V teoretické části jsou popsány vybrané metody z hlediska jejich principu. Z něj vychází pro každou metodu její specifické uplatnění, její možnosti, ale i limity. V praktické části se práce zaměřuje na georadar, u kterého došlo k využití nové technologie multifrekvenčního skenování. Proběhlo měření s nyní běžně používaným georadarem Hilti PS 1000 X Scan a zároveň s nově dostupným georadarem Proceq GPR Live. Porovnány byly výsledky jak z modelového tělesa, tak i z reálné mostní konstrukce.

This Bachelor thesis deals with the non-destructive testing, which enable researches of failures in concrete inner structure. In the theoretical part of the thesis, selected methods are described based on their principles. Specific possibilities of use, abilities and limits are based on the method’s principle. In the practical part, the thesis focuses on Ground Penetrating Radar with the usage of a new multi-frequency scanning technology. The measurements took place with commonly used Ground Penetrating Radar Hilti PS 1000 X Scan and also with newly available Ground Penetrating Radar Proceq GPR Live. Not only the measurement results of model solids were compared, but also of real bridge construction.
Application of GPR method for detection of structural failures
Keywords: Nedestruktivní zkušebnictví; georadar; betonové konstrukce; poruchy betonu; určení polohy výztuže; mostní konstrukce; modelové těleso.; Non-destructive testing; ground penetrating radar; concrete structures; concrete failures; reinforcement localization; bridge construction; model object.