Stanovení závislostí pro vyhodnocování výsledků měření tuhosti pryžového kloubu - Beseda, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce se zabývá stanovením závislostí pro vyhodnocování výsledků měření tuhosti pryžového kloubu. Vlastnostem, použitím a chováním pryže je věnována první část práce. Navazuje část, kde je uveden popis problému a rozbor technologie výroby dané součásti. Práce pokračuje přípravou a prováděním jednotlivých testů stanovených na základě informací plynoucích z první části a z požadavků firmy. Na závěr jsou z naměřených dat vyhodnoceny potřebné závislosti a doporučení pro správná měření. Diplomovou práci uzavírá technologicko-ekonomické zhodnocení, ve kterém jsou uvedeny jednotlivé náklady pro přípravu, realizaci a rozbor testů.

The thesis deals with analysis of rigidity of rubber joint measurements. Characteristic, usage and behaviour of a rubber is described in the first part of the work. The following chapter describes problems and analyse production technology of the given component. The work continues by a preparation of several tests established based on information provided in the first chapter and from requirements of company. At the end, correlations and recommendations for appropriate measurement are concluded based on acquired data. The thesis is closed by a technological and economical evaluation which presents required cost for preparation, realization and analysis of tests.
Determination of Dependencies for Evaluation of Stiffness Measurements of Rubber Bearings
Keywords: pryž; tuhost; vodicí táhlo; čep; měření; závislost; rubber; stiffness; guiding rod; pin; measurement; correlation