Analýza rozdílů ve vykazování rezerv dle IFRS a dle české účetní legislativy - Schulzová, Milada (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2010)
Bakalářská práce řeší problematiku vykazovaní rezerv podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví a podle České účetní legislativy. Této problematice je podrobně věnována teoretická část práce, která je zaměřena na právní předpisy regulující účetnictví a tvorbu rezerv v České republice a na mezinárodní úrovni, zejména na úrovni Evropské unie. Práce analyzuje spojitost Českých účetních předpisů s IAS 37. V druhé části práce je řešena problematika vykazovaní rezerv ve společnosti SAGIMA CZ, s.r.o. patřící do mezinárodní skupiny podniků, dopadů tvorby rezerv na základ daně a rozdílů mezi účetní závěrkou sestavenou dle ČÚP a IFRS.

The aim of this bachelor thesis is to analyse differences in presentation of provisions in accordance with IFRS and under Czech accounting law. The thesis consists of two parts - theoretical and practical. Theoretical part engage in issue of legal accounting regulations and creation of provisions in Czech Republic as well as internationally, particularly in the European Union. The work analyses link between Czech accounting law and IAS 37. The second part looks into problem of creation and reporting of provisions in company SAGIMA CZ, Ltd. belonging to an international group of companies, of the tax impact of provisions and the differences between financial statements compiled according to IFRS and ČÚP.
Analysis of Differences in Presentation of Provisions in accordance with IFRS and under Czech Accounting Law
Keywords: Rezervy; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví; IAS 37; České účetní předpisy; US GAAP; Provisions; International Financial Reporting Standrds; IAS 37; Czech accounting regulations; US GAAP