Využití palivových článků v trakčních pohonech - Procházka, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Cílem práce je vyvinutí elektromobilu s vodíkovými palivovými články, jehož pohon bude optimalizován s ohledem na minimální spotřebu energie tak, aby dosáhl akceptovatelného dojezdu. První část práce je věnována definování požadavků na celý pohon v závislosti na různých režimech provozu, druhá část pak analýze různých variant řešení trakčního pohonu, na základě které byla vybrána vhodná varianta pro malý elektromobil. Třetí část se zabývá principem minimalizace ztrát asynchronního motoru v širokém rozsahu momentu a otáček. Ve čtvrté části je uvedena koncepce elektromobilu s popisem řešení jednotlivých částí.

The main goal of the work is development of the electric car with fuel cells. The whole complex drive will be optimized with respect of minimal consumption of the energy due to achievement of the maximal range of the car. The first part of the work deals with definition of the parameters of the whole drive in dependence of various operating state of the car. The second part describes some acceptable realizations of the traction drive. The most suitable solution was chosen for realization of the small electric car. The third part deals with principle of the minimization of the losses of the asynchronous machine in the wide range of torque and speed. The last part describes final conception and especially technical realization of the car and its parts.
Traction Drive with Fuel Cell
Keywords: Minimalizace ztrát motoru v širokém rozsahu momentu a otáček; trakční měnič; palivový článek; Li-Fe-Po; asynchronní motor; Maximum efficiency of an induction machine operating in a wide range of speed and torque; traction inverter; Fuell-Cell; Li-Fe-Po; induction machine