Návrh výroby ochranné vložky do chladiče páry - Kukla, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Bakalářská práce se zabývá návrhem inovace výroby vložky do chladiče páry. Součást bude vyrobena z nízkolegované oceli EN 10216-2 10CrMo9-10. Předložená práce obsahuje přehled možných způsobů výroby, kde jako nejvhodnější byla vybrána technologie rozšiřování konců trubek nepohyblivým trnem. Provedením tahové zkoušky byly získány požadované parametry materiálu. Funkčnost vybrané technologie byla ověřena analytickými výpočty a simulací MKP. Dle stanovené tvářecí sily (810 kN) byl pro výrobu zvolen elektro-hydraulický lis OMCN 164 o jmenovité síle 1000 kN, který je pro výrobu dané součásti plně dostačující. Riziko vzniku defektů během tvářecího procesu bylo výpočty a simulací vyloučeno. V technicko – ekonomickém hodnocení byla vyhodnocena značná finanční úspora přesahující 53 %. Závěrem bylo zhodnoceno, že tato optimalizace výroby je technicky přijatelná.

The Bachelor´s thesis deals with the innovation of the manufacturing of the steam attemperator protective liner. The part will be made of low – alloy steel EN 10216-2 10CrMo9-10. The presented work contains an overview of possible production methods, where the technology of pipe end flaring with a fixed mandrel was chosen as the most suitable. The required material parameters were obtained by the tensile test. The application of the selected technology method was verified by analytical calculations and FEM simulation. According to the determined forming force (810 kN), an electro – hydraulic press OMCN 164 with nominal force 1000 kN was chosen. This machine is fully sufficient for the production of this component. The risk of occurring of a defects was excluded based on calculations and simulation. There was assessed considerable financial saving over 53 % in the technical and economic evaluation. In conclusion, this optimization of production is technically acceptable.
Manufacturing of the steam attemperator protective liner
Keywords: rozšiřování; trubka; metoda konečných prvků; tahová zkouška; plošné tváření; flaring; pipe; finite element method; tensile test; sheet metal forming