Grafické prostředí pro simulaci robotů - Malina, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce se zabývá modelováním a simulací chování robotů. Nejprve je vysvětlen přínos takovýchto simulací. Dále pak je popsáno obecné schéma robota. Poté výběr konkrétního prostředí, ve kterém bude robot simulován. Je uveden návrh tohoto robota a vysvětlena implementace v konkrétním prostředí. Pak již následuje návrh a realizace rozhranní, přes které je možné s robotem komunikovat. Výsledkem je autonomně se pohybující robot schopný reagovat na překážky a vyhýbat se jim. Je schopen také vytvářet mapu okolního prostředí. S využitím této mapy dokáže najít optimální cestu k zadanému cíli s využitím algoritmu A* a tohoto cíle dosáhnout. Je možné i využití více robotů ve scéně. Ti pak spolu komunikují a nejbližší z nich se dostane k cíli.

This thesis deals with robot modelling and simulation of the robot behavior. At first we discuss a benefit of this kind of simulation. Next we describe the general scheme of robot. After that we select the environment where robot will be simulated in. There is a conception of this robot and explanation of the implementation in chosen environment. We continue with design and realization of the communication interface of this robot. The result of this procedure is robot with independent movement able to response to the obstructions and avoid them. Robot is able to create a map of the environment and use this map to find out the optimal way to the scheduled goal using the A* algorithm and achieve this goal. There is a possibility to use more robots in the scene. These communicate and the nearest one is able to get the goal.
Graphical Environment for Robot Simulation
Keywords: Robotika; simulace robota; senzor; Microsoft Robotics Studio; Blender Creator; Dashboard; tvorba mapy; A*; navigace.; Robotics; robot simulation; sensor; Microsoft Robotics Studio; Blender Creator; Dashboard; the map creation; A*; navigation.