Měření okamžité rychlosti vozidel - Schoř, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá měřením okamžité rychlosti vozidel. První část tvoříteoretický rozbor s přehledem měřících zařízení, které se v současnosti používají.Druhá část práce je zaměřena na vytvoření metody měření rychlosti vozidel v běžnédopravní situaci. Měření je založeno na základě zpracování digitálního obrazového zá-znamu z kamery a určení pohybu v obraze. K určení pohybu v obraze se používá detekceregistrační značky a v práci jsou vysvětleny i další možné metody pro budoucí zlepšení.Vytvořená měřící metoda využívá ke kalibraci obrazové scény vozidlo o známých roz-měrech. K detekci registrační značky v obraze a ke kalibraci je použito programovacíprostředí MATLAB.V práci je provedeno testovací měření, které je porovnáno s jinou referenční metodouměření rychlosti.Účelem této práce je pomocí navržené metody snížit náklady při měření rychlosti vozidela přispět k bezpečnosti a plynulosti na silnicích.

This master’s thesis deals with vehicles speed measurement. The first part is a theoreticalanalysis with an overview of the measurement devices, which are being used nowadays.The second part of the thesis focuses on creating a method for vehicles speed measure-ment in a common traffic situaction. Measurement is based on digital image processingfrom a camera and determining the movement in the image.For movement determination is used license plate detection and other possible methodsare explained in the thesis for future improvement.Created measurement method is using vehicle with known proportions for visual scenecalibration. The MATLAB programming environment is used to detect license plate andfor calibration.Test measurement is conducted in the thesis, which is compared with other referencespeed measurement method.The purpose of the thesis is to use the proposed method to reduce the cost of measuringthe speed of vehicles and contribute to safety and smoothness on the roads.
Vehicles speed measurement
Keywords: Rychlost; vozidlo; detekce; kalibrace; měření; obraz; 3D rekonstrukce; Velocity; vehicle; detection; calibration; measurement; picture; 3D reconstruction