Návrh energeticky efektivního rodinného domu - Kostka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem bakalářské práce bylo navrhnout energeticky úsporný rodinný dům ve Znojmě. Dům má dvě nadzemní podlaží a přistavěnou garáž. Dům je navržen z nosných stěn a příček z vápenopískových tvárnic. Vnější stěny jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systémem z polystyrenu. Dům je založen na základových pasech z litého betonu a základové desce z litého betonu. První podlaží je řešeno jako otevřený prostor spojující kuchyni, jídelnu a obývací pokoj, který slouží jako centrální místo pro společné rodinné aktivity. V tomto podlaží se dále nachází toaleta, technická místnost a komora. Druhé podlaží zahrnuje tři pokoje, včetně ložnice s vlastní koupelnou. Dům je navržen s plochou střechou. Garáž je navržena s pultovou střechou. Bylo provedeno posouzení stavebně-fyzikálních vlastností se zaměřením na tepelnou izolaci, energetickou spotřebu, bilanci vlhkosti v konstrukcích, přirozené osvětlení a akustické parametry. Součástí hodnocení byl také průkaz požární bezpečnosti a energetické náročnosti budovy. Technické systémy domu zahrnují nucené větrání, vytápění, kanalizaci, zásobování elektrickou energií s integrovanými fotovoltaickými panely pro snížení závislosti na veřejné elektrické síti, chlazení, zásobování vodou a odvodnění. Vytápění a přípravu teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda. Nucené větrání zajišťuje vzduchotechnická jednotka, která přivádí čerstvý vzduch do obytných místností a odvádí odpadní vzduch z kuchyně, toalety a koupelen. Chlazení zajišťuje multi splitový systém s vnitřními jednotkami v obývacím pokoji a chodbě v druhém podlaží. V rámci hospodaření s vodou je dům vybaven akumulační nádrží s retencí a regulovaným odtokem na dešťovou vodu. Nasbíraná voda se využívá pro splachování toalet a zavlažování zahrady. Během období sucha zajišťuje čerpací stanice v domě automatické přepínání těchto systémů na veřejný vodovod. Pitná voda je vždy dodávána z vodovodního řadu. Dům je navržen s energeticky úspornými prvky, jako je nízkoteplotní podlahové vytápění a venkovní žaluzie pro snížení tepelných zisků.

The aim of the Bachelor´s thesis was to design an energy efficient single-family house, located in Znojmo, Czech Republic. The house has two storeys and an attached garage. The house is designed of load-bearing walls and partitions of sand-lime blocks. The external walls are insulated with polystyrene external thermal insulation composite system. The house is founded on cast-in-place concrete strip foundations and a cast-in-place base concrete slab. The ground floor is organized in a KDL layout (Kitchen–Dining–Living), providing an integrated open-plan space intended for family activities. There is also a toilet, a utility room and storage room in this floor. The upper floor contains three bedrooms, including master bedroom with in-suit bathroom. The house is designed with a warm flat roof. The garage is designed with a warm pitched roof. Building physics assessments were carried out, focusing on thermal insulation, energy consumption, moisture behavior, daylight and acoustic performance, as well as fire safety and energy performance certificate. The building services of the house include ventilation, heating, sewerage, electric supply with photovoltaic panels integrated to reduce dependence on the public electrical grid, cooling, water supply and drainage. Heating and hot water preparation is provided by an air–to–water heat pump. Balanced ventilation is provided by air handling unit, supplying fresh air to living rooms and extracting stale air from the kitchen, toilet and bathrooms. Cooling is provided by a multi-split system with indoor units in the living room and hallway on the upper floor. Water management technologies include an accumulation tank for rainwater collection, used for non-potable purposes such as toilet flushing and garden watering. During dry periods, a pump station ensures automatic switching of these systems to the public water supply. Potable water is always supplied from the mains. The house is designed with energy-efficient features such as low-temperature floor heating and external blinds to reduce heat gains.
Design of Energy-Efficient Family House
Keywords: Vápenopískové tvárnice; kontaktní zateplovací systém; vzduchotechnika; fotovoltaické panely; tepelné čerpadlo; akumulace dešťové vody; podlahové vytápění; Sand-lime blocks; external thermal insulation composite system; air conditioning; photovoltaic panels; heat pump; rainwater accumulation; floor heating