Automatická klasifikace obrazů kolonií na Petriho miskách - Herodes, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Práce se zabývá problematikou segmentace a klasifikace obrazů kolonií organismů kultivovaných na Petriho miskách. Je navržena segmentační metoda buněk a testovány různé klasifikační přístupy za účelem co nejvyšší spolehlivosti. Funkčnosti navržených metod jsou otestovány na obrazech poskytnutých firmou BioVendor Instruments a.s. Úspěšnost každé metody je hodnocena podle správnosti klasifikace obrazů do skupin. Optimalizované algoritmy jsou otestovány na databázi 250 obrazů.

The thesis describe issue of segmentation and classification of Petri dishes colored images. There is proposed a segmentation method that extracts positions of cells from the image. Another techniques focues on classification to groups according to the parameters obtained from images. Reliability of each optimalized algorithm is tested on database containing 250 colored images received from company BioVendor Instruents a.s.
Automatic classification of Petri dish colony images
Keywords: Segmentace obrazů; buněčné kolonie kultivované na Petriho miskách; neurnové síť; shluková analýza; Segmentation of images; Petri dish colony; artificial neural network; cluster analysis