Návrh parotěsného ochranného nátěru na beton s chemickou odolností - Fousková, Marika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Hlavní náplní bakalářské práce je navrhnout parotěsný chemicky odolný nátěr s využitím druhotných surovin. Nátěry jsou aplikovány především za účelem ochrany betonových konstrukcí, které jsou vystaveny chemickému namáhání. Druhotné suroviny jsou do nátěru použity ve formě mikroplniva, které je rovnoměrně rozdispergováno v polymerní matrici. Navržené nátěry vykazují vysokou přilnavost k betonu, výbornou zpracovatelnost a aplikovatelnost, přičemž plnivo ve formě druhotných surovin nezhoršuje vlastnosti nátěru, a to jak v čerstvém, tak ve zpolymerovaném stavu.

The main content of the bachelor's thesis is to design a vapor-tight chemically resistant coating using secondary raw materials. Coatings are applied primarily for the purpose of protecting concrete structures that are exposed to chemical stress. Secondary raw materials are used in the coating in the form of a microfiller, which is evenly dispersed in the polymer matrix. The proposed coatings show high adhesion to concrete, excellent workability and applicability, while the filler in the form of secondary raw materials does not impair the properties of the coating, both in fresh and polymerized state.
Design of vapor proof protective coating for concrete with chemical resistance
Keywords: Nátěrová hmota; druhotná surovina; plnivo; chemická odolnost; epoxidová pryskyřice; Coating material; secondary raw material; filler; chemical resistance; epoxy resin