Emulace paměťových subsystémů v multiprocesorovém prostředí - Rajčok, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Táto práce rozebíra problém návrhu emulačné platformy pro mutiprocesorové systémy so sdílenou paměťí. V tejto práci je řešený problém multiprocesorove komunikace, rozebírají se různé komunikační systémy používané na komunikáci medzi procesormi a protokoly zajišťujícího koherenci dat. Jedno z řešenní je vybraté a je vypracován návrh a implementace do integrovaného vývojového prostredí. Na konci se analyzuje vytvořen emulačný systém s ohledem na jeho vlastnosti jako rýchlost a  paměťová náročnost.

This study cover problem of design of emulation platform for multiprocesors systems. This study discuss problem of multiprocessor communication, it discuss different kind of communication systems for multiprocesor communication and protocols for data coherency. One of the solutions is picked, and the design is made and implemented into integrated design enviroment. In the end, study analyze created emulation system with focus on performance and memory load.
Emulation of Memory Subsystems in Multiprocessor Environment
Keywords: emulace; paměťové subsystémy; multiprocesor; MOESI; MESI; MSI; write-back; vyrovnávacií paměť; obetná vyrovnávacia pamäť; kontrolór vyrovnávacej pamäte; emulation; memory subsystems; multiprocessor; MOESI; MESI; MSI; write-back; cache; victim cache; cache controller