Návrh lisovacích přípravků na manifoldové sestavy kondenzátoru automobilové klimatizace - Juriga, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem lisovacích přípravků na manifoldové sestavy kondenzátoru automobilové klimatizace. Problém současného montážního procesu je jeho neefektivita. Poloautomatizovaná montáž pomocí lisovacích pneumatických přípravků tento problém eliminuje. V teoretické části jsou popsané komponenty klimatizace, současný stav montáže a výpočtový základ lisování. V praktické části byla provedena zkouška lisovací síly. Na základě této zkoušky byl proveden konstrukční návrh čtyř pneumatických, lisovacích přípravků. Závěrem práce bylo hodnocení celého projektu

The diploma thesis deals with the design of pressing machines for manifold assembly of condensers in the car air-conditioning unit. The problem of the current assembling process is its inefficiency. Semi-automated assembly using pneumatic pressing machines eliminates this problem. In the theoretical part the air-conditioning components, current state of assembly and calculating base of pressing are described. In the practical part the test of pressing force was conducted. Based on this test, the design of four pneumatic pressing machines was accomplished. In the final part of the work, evaluation of the whole project is provided.
Design of pressing machines for manifold assembly of condensers in car air-conditioning unit
Keywords: Manifoldová sestava; montážní linka; nýtování; lisování; pneumatický přípravek; klimatizace; Manifold assembly; assembly line; riveting; pressing; pneumatic machine; air-condition