Energeticky úsporná budova rodinného domu ve Šternberku - Brázdilová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce je zaměřena na návrh téměř nulového energetického rodinného domu ve Šternberku. První část bakalářské práce se věnuje konstrukčnímu a architektonickému řešení. Jedná se o dvoupodlažní budovu s částečně obytným podkrovím a zelenou plochou střechou s přistavěnou garáží. Tato část se zaměřuje především na návrh obálky budovy, konstrukční systémy a detaily, stavební fyziku a požárně bezpečnostní řešení. Základy jsou tvořeny betonovými pasy. Nosné stěny jsou z prefabrikovaných keramických stěn a stropní konstrukce jsou tvořeny keramickými nosníky s keramickými vložkami. V prvním podlaží se nachází vstupní hala, garáž a technická místnost, které jsou orientovány na sever. Obývací pokoj, kuchyň s jídelním koutem v přízemí jsou orientovány na jih. V druhém nadzemním podlaží se nachází ložnice s šatnou, dva dětské pokoje se šatnami, koupelna a prádelna. Druhá část práce se zaměřuje na technické zařízení budovy a průkaz energetické náročnosti (PENB). Tato část obsahuje koncepční návrh podlahového vytápění, větrání pomocí vzduchotechnických systémů, elektroinstalací a prováděcí řešení zdravotně technických instalací. Primárním zdrojem tepla je kotel na pelety, které jsou umístěny v plechovém dřevníku, vedle technické místnosti. Systém je doplněn fotovoltaickými panely na střeše, které slouží jako sekundární zdroj elektrické energie. Dešťová voda je částečně zadržována na ploché zelené střeše nad garáží, voda ze šikmé střechy je odváděna do akumulační nádrže pro zavlažování a přebytečná voda je vsakována do infiltračního systému na východní straně pozemku. Navržený dům dosahuje energetické třídy A.

Bachelor’s thesis focuses on the design of a nearly-zero energy detached house in Šternberk. The first part of the thesis focuses on the structural and architectural design. It is a two-storey building with a partially residential attic and green flat roof with an attached garage. This part mainly focuses on building envelope design, structural systems and details, building physics and fire safety design. The foundations consist of concrete strip footing. Load bearing walls are made of ceramic blocks, and the floor structures are made of beams with ceramic inserts. Entrance hall on the ground floor, a garage, and a utility room faces north. A living room, a kitchen, and a dining area on the ground floor face south. The upper floor features a master bedroom, two bedrooms with walk-in closets, a bathroom and a laundry room. The second part of the thesis focuses on the building services and energy performance certificate (EPC). This part contains a conceptual design of floor heating, air exchange through ventilation systems, electrical installations, and sanitary systems. The primary source of heat is a pellet boiler. The pellet storage is located outside, next to the utility room. The system is supplemented by photovoltaic panels on the roof serving as a secondary source of electric energy. Rainwater is partially retained on the green roof, while water from the sloped roof is collected in an accumulation tank for irrigation, excess water flows to an infiltration system located on the eastern side of the property. The designed house achieves EPC class A.
Energy-Efficient Family House in Šternberk
Keywords: rodinný dům; průkaz energetické náročnosti budovy; prefabrikovaný stěnový systém; požárně bezpečnostní řešení; stavební fyzika; kotel na pelety; splašková kanalizace; dešťová kanalizace; rozvody vody; detached house; Building´s Energy Performance Certificate; prefabracated ceramic walls; fire safety design; building physics; pellet boiler; sewage system; stormwater sewer; water supply